вівторок, 22 червня 2021 р.

Підвищення кваліфікації: що потрібно знати педагогу

Кожен педагогічний працівник зобов’язаний підвищувати свій професійний рівень та педагогічну майстерність, підвищувати кваліфікацію – тобто опановувати нові та вдосконалювати раніше набуті компетентності у межах своєї професійної діяльності або галузі знань. Служба освітнього омбудсмена підготувала роз’яснення, що потрібно знати педагогу про процедуру підвищення кваліфікації.

Процедура підвищення кваліфікації визначається частиною шостої статті 59 Закону України «Про освіту» та Порядком підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників.

Загальний обсяг підвищення кваліфікації вчителя не може бути менший, ніж 150 годин на п’ять років (пункт 16 Порядку). Педагог самостійно обирає форми, види, напрями, а також суб’єкта підвищення кваліфікації, тобто того, хто йому може надати освітні послуги з підвищення кваліфікації (пункт 7 Порядку).

середа, 16 червня 2021 р.

 УРЯД ЗАТВЕРДИВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО РЕЄСТР КВАЛІФІКАЦІЙ


Згідно з Положенням, Реєстр кваліфікацій – це автоматизована система збирання, оброблення, зберігання та захисту інформації про кваліфікації, а також про присвоєні/підтверджені професійні кваліфікації, кваліфікаційні центри, експертів з акредитації кваліфікаційних центрів, іншої інформації.

Основними завданнями Реєстру є забезпечення: 

  • доступності інформації про кваліфікації;
  • інформування фізичних і юридичних осіб про видані документи про професійні кваліфікації;
  • проведення моніторингу розвитку Національної системи кваліфікацій;
  • достовірності виданих документів про професійну кваліфікацію;
  • інших потреб у сфері кваліфікацій.

Розпорядником Реєстру від імені держави є Національне агентство кваліфікацій.

вівторок, 15 червня 2021 р.

Затверджені нові заходи безпеки для дитячих таборів 

Міністерством охорони здоров'я затверджені нові протиепідемічні заходи у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період карантину.

Документ визначає перелік протиепідемічних заходів, яких мають додержуватись суб’єкти, що відповідальні за влаштування та утримання зазначених закладів.

Відпустки: що потрібно знати педагогічним працівникам 


Кожен працівник, який перебуває у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форм власності, має право на оплачувану відпустку, яку може використати на власний розсуд – для відновлення працездатності, зміцнення здоров’я, виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів тощоСлужба освітнього омбудсмена підготувала юридичне роз’яснення щодо відпусток працівників закладів освіти.

Право на відпустки гарантовано статтею 45 Конституції України (ст. 45) та регламентується Кодексом законів про працю України, Законом України «Про відпустки» та іншими нормативними документами. Відпустки педагогічним працівникам регламентуються також Постановою Кабінету Міністрів від 14 квітня 1997 р. № 346 «Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам».

Види відпусток

Закон України «Про відпустки» встановлює види відпусток:

  • щорічна основна відпустка – надається за відпрацьований робочий рік, який відраховується з дня укладення трудового договору, не менш як 24 календарних дні;
  • додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;
  • додаткова відпустка за особливий характер праці;
  • інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;
  • додаткові відпустки у зв’язку з навчанням;
  • творча відпустка;
  • відпустка для підготовки та участі в змаганнях;
  • соціальні відпустки:
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • відпустка у зв’язку з усиновленням дитини;
  • додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства;
  • відпустки без збереження заробітної плати.

Законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть встановлюватись інші види відпусток.

вівторок, 8 червня 2021 р.



Уряд затвердив Державну програму «Молодь України»



Кабінет Міністрів затвердив Державну цільову соціальну програму «Молодь України» на 2021–2025 роки, що має на меті створення можливостей для самореалізації та розвитку потенціалу молоді в Україні, її участі та інтеграції у суспільне життя.

Програма передбачає визначення заходів у 9 пріоритетних завданнях, у тому числі підвищення рівня компетентностей молоді та рівня культури волонтерства серед молоді.

Окрім того, завдяки програмі Кабінет Міністрів планує активізацію залучення молоді до процесів ухвалення рішень, зміцнення соціальної згуртованості молоді, у тому числі шляхом здійснення обмінів молоддю в межах України та у партнерстві з іншими державами і міжнародними організаціями. 

неділя, 6 червня 2021 р.