понеділок, 31 січня 2022 р.

 Відділ освіти, молоді та спорту і центр професійного розвитку педагогічних працівників Рожнятівської селищної ради вітають учнів -  призерів ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики  та їх наставників

           Дранчук Ростислав- учень 7 класу Рожнятівського ліцею

вчитель Кушлик Світлана Миколаївна

та хімії

Юречко Назарійучень 8 класу Рожнятівського ліцею


вчитель Бахмат Наталія Богданівна





середа, 26 січня 2022 р.

 Відділ освіти, молоді та спорту і центр професійного розвитку педагогічних працівників Рожнятівської селищної ради вітають учнів -  призерів ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з німецької мови та їх наставників

Шевчук Софію - ученицю 9 класу Рівнянського ліцею


вчитель Ковальчук М.В.

четвер, 20 січня 2022 р.

 

Відділ освіти, молоді та спорту і центр професійного розвитку педагогічних працівників Рожнятівської селищної ради вітають учнів -  призерів ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології та їх наставників

РАБУЦЬКУ ІЛОНУ – ученицю 11 класу     Сваричівського ліцею за зайняте ІІ місце  ( вчитель Шищак Д.Д.)





         ПОПИК АНАСТАСІЮ  - ученицю 11 класу    Рівнянського ліцею за зайняте ІІІ місце    ( вчитель Юкіш О.Я.)

понеділок, 17 січня 2022 р.

 

Молодим вчителям призначатимуть педагога-наставника

Спеціалісту, якого вперше буде призначено на посаду педагогічного працівника, призначатимуть досвідченого вчителя, який впродовж першого року роботи виконуватиме функції наставник

четвер, 13 січня 2022 р.

В Україні розвиватимуть щоденний спорт у школах 

В Україні набула чинності Концепція розвитку щоденного спорту в закладах освіти, метою якої є запровадження новітніх підходів до фізичного виховання, а також створення умов для фізичного розвитку та рухової активності здобувачів освіти.

Документ розроблений Міністерством освіти і науки спільно з Міністерством молоді та спорту.

Необхідність новітніх підходів до фізичного виховання викликана факторами ризику виникнення хронічних захворювань через недостатню рухову активність, нездорове харчування, куріння, надмірне вживання алкоголю, наркотичних речовин тощо.

Автори концепції зазначають, що рухова і фізична активність є важливим чинником формування, збереження, зміцнення здоров'я та розвитку людини, особливо в дитячому, підлітковому та юнацькому віці.

Водночас численні спостереження свідчать, що в останні роки у більшості дітей та молоді спостерігається дефіцит рухової активності упродовж дня. У зв'язку з цим постає проблема вдосконалення рухового режиму дітей та молоді, і виявлення умов, що забезпечують його активізацію.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я в 2019 році за рівнем здоров'я українці перебували на 93 місці із 169 країн світу.

Концепцією розвитку щоденного спорту в закладах освіти визначаються пріоритетні напрями діяльності, які мають бути реалізовані шляхом розроблення нових підходів до проведення уроків з фізичної культури та занять з фізичного виховання, посилення відповідальності керівників закладів освіти для забезпечення належного рівня рухової активності, а також забезпечення постійного медико-педагогічного контролю за фізичним станом здоров'я здобувачів освіти.

понеділок, 10 січня 2022 р.

Як правильно організувати інклюзивне навчання 

Якими ж є ключові зміни в організації інклюзивного навчання?

Рівні підтримки

Відтепер створення інклюзивних класів та розподіл освітньої субвенції здійснюватиметься за рівнями надання підтримки. Рівні підтримки характеризують, які потреби мають різні діти з ООП, наприклад: на першому рівні підтримки інклюзивний клас не потрібний, діти навчаються у звичайному класі, і додаткове фінансування не передбачається, а на четвертому і п’ятому рівнях за умовами забезпечення підтримки в інклюзивному класі навчається одна дитина, і на її освітні потреби виділяється найбільше фінансування.

Підтримка першого рівня надається у першу чергу учням, у яких виникають труднощі під час навчання. Завдання директора – організувати роботу педагогів та класних керівників, щоб якомога раніше виявити такі потреби у дітей. Комунікація з батьками, пояснення їм важливості на ранньому етапі скоригувати ситуацію допоможе у цьому. Для кожної дитини, що потребує підтримки в освітньому процесі, директор школи створює команду психолого-педагогічного супроводу. Ця команда має провести оцінку та визначити, чи дійсно є потреба у наданні дитині підтримки першого рівня. На основі цієї оцінки заклад ухвалює відповідне рішення.

Другий, третій та вищі рівні підтримки зазначають у висновку інклюзивно-ресурсного центру. Якщо ж у висновку рівень не вказаний, команда супроводу визначає його на основі інформації, зазначеної у висновку. До цього процесу необхідно залучити представників ІРЦ, які проводили комплексну оцінку. Адже експерти інклюзивно-ресурсного центру, які безпосередньо працювали з дитиною, можуть повідомити додаткову інформацію, важливу для ухвалення рішення про визначення рівня надання підтримки.

Запровадження рівнів підтримки змінює підхід до формування інклюзивних класів та фінансування освітніх послуг для дітей з особливими освітніми потребами. Засновники закладів освіти забезпечують базові соціальні послуги школи та облаштування освітнього середовища, а кошти на корекційно-розвиткові заняття виділяються залежно від потреб кожної дитини.