четвер, 28 липня 2022 р.

Безпечне освітнє середовище в умовах воєнного стану: на що звернути увагу директору школи 

Освітній процес укотре зазнає змін. У першу чергу більш актуальними стають питання безпечного простору та освітнього середовища для перебування учнів і працівників.

Створення безпечних умов для учнів та працівників є першочерговим завданням засновників і керівників шкіл. Із детальним описом щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти можна ознайомитися в рекомендаціях ДСНС.

Міністерством освіти і науки України також надані розяснення щодо підготовки закладів освіти до нового навчального року та опалювального сезону в умовах воєнного стану.

вівторок, 26 липня 2022 р.

 Упровадження НУШ у базовій школі 

1. Реформа «Нова українська школа» у новому 2022/2023 навчальному році продовжиться у базовій школі за новим Державним стандартом базової середньої освіти, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 898, та новими модельними навчальними програмами, за якими почнуть працювати учні 5 класів усіх закладів загальної середньої освіти України.

Модельні навчальні програми

https://imzo.gov.ua/model-ni-navchal-ni-prohramy/

2. Авторським колективам створено сучасні підручники для 5 класу, зміст яких відповідає потребам сучасного учнівства, до яких розробляється необхідне навчально-методичне забезпечення.

Підручники для 5 класу

https://lib.imzo.gov.ua/vibr-pdruchnikv-5-klas-2021---2022-roki/konkursniy-vdbr/

3. Для ефективного орієнтування у новоствореному навчальному контенті Інститутом модернізації змісту освіти підготовлено ресурс «Навчально-методична скарбниця. НУШ 5-6 класи», де усі навчальні та навчально-методичні матеріали груповано за освітніми галузями Державного стандарту базової середньої освіти та відповідно до модельних навчальних програм. Ресурс містить модельні навчальні програми, підручники і посібники для 5 класу закладів загальної середньої освіти.

«Навчально-методична скарбниця. НУШ 5-6 класи»

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1mC99CMln4MEbhW_G4v62ptgK8i0MpJAv/edit#gid=1559956736

Запропонований контент пройшов комплексну експертизу та рекомендований/схвалений для впровадження в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти. Він поступово буде доповнюватись новими компонентами для 5 і 6 класів після надання їм відповідних грифів Міністерства освіти і науки України.

Рекомендуємо педагогічним працівникам використовувати ці ресурси у підготовці до нового навчального року.

вівторок, 19 липня 2022 р.

Перший урок у школах присвятять темі безпеки 

На початку нового навчального року в усіх закладах освіти буде проведено Єдиний урок з безпеки.

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін, коментуючи початок проекту «Безпечне освітнє середовище в умовах війни», що реалізовуватимуть МОН та МВС.

За його словами, у проведенні уроку візьмуть участь пожежні та поліцейські.

Під час уроку школярам розкажуть про основні правила поведінки в умовах небезпеки.

Проектом також передбачено розміщення у кожній школі інформаційних стендів, на яких буде викладено основні правила поведінки дітей в умовах воєнного стану.

У першій декаді вересня буде забезпечено чергування поблизу шкіл патрульних Національної поліції з метою створення безпечних умов для неповнолітніх, профілактики правопорушень, зокрема і порушень ПДР з боку водіїв.

Про особливості організації нового 2022/23 навчального року 

Міністерство освіти і науки України підготувало інформацію щодо особливостей організації нового 2022/23 навчального року та рекомендації першочергових кроків із підготовки до нього.

Відповідно до постанови КМУ від 24 червня 2022 року №711 «Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні», навчання в ЗЗСО традиційно розпочнеться в День знань (1 вересня). Освітній процес у школах триватиме до 30 червня 2023 року. Заклади фахової передвищої та вищої освіти самостійно визначають дати початку та завершення навчального року.

Крок 1: призначити комісії з обстеження закладів освіти на предмет готовності до організації на

вчання та забезпечення безпеки учасників освітнього процесу

Крок 2: визначити форму організації освітнього процесу

Крок 3: забезпечити безпеку всіх учасників освітнього процесу впродовж навчального року