вівторок, 16 травня 2023 р.

 



Круглий стіл шкільних бібліотекарів

 

         Відповідно до плану роботи ЦПРПП Рожнятівської селищної ради           

11 травня 2023р. відбулося круглий стіл шкільних бібліотекарів на тему : «Роль бібліотеки у формуванні інформаційної культури вчителя та учня».

В.о. директора Дарія Шищак акцентувала увагу присутніх на тому,що бібліотека як інформаційний центр є надійним осередком підготовки сучасного підростаючого покоління до життя в новому суспільстві. Оскільки, як свідчить практика, сучасні підлітки, маючи високий рівень комп’ютерної грамотності, виявляються безпорадними в ситуаціях, коли потрібно знаходити, переробляти чи оцінювати навчальну інформацію. Важливу роль у професійному розвитку педагогів громади є можливість доступу до  електронного журналу

« Професійний розвиток педагогічних працівників», де адміністраторами виступають шкільні бібліотекарі і завантаживши журнал з файлообмінника педагоги можуть користуватися ним у повному обсязі.

Керівник методичної комісії Ольга Боринець наголосила, що у зв’язку з нестримною інформатизацією суспільства, впровадженням в освітній процес інформаційних технологій бібліотека підпорядковує свою діяльність вимогам часу. З цією метою бібліотеки оснащується комп’ютерною технікою, оргтехнікою, підключаються до мережі Інтернет, розміщуюється сторінка бібліотеки на шкільному сайті.

Леся Шмигельська зауважила, що шкільна бібліотека є скарбницею інформації, вона сприяє гармонійному розвитку особистості, розвиває прагнення до пошуку інформації, свідомого осмислення інформаційних джерел, формування навичок систематизації та аналізу, особливої оцінки.

         Наталія Герич наголосила, що  освіта і бібліотека – ці два поняття невід’ємні одне від одного. Адже бібліотеки навчальних закладів зорієнтовані на задоволення потреб користувачів – вчителів, учнів і ріст професійної компетенції педагогічних кадрів – теж у великій мірі залежить від бібліотекарів, від їхнього вміння спрямувати педагогів на вибір потрібної інформації.

Учасники круглого стола обговорили і поділилися досвідом роботи з використання різних форм та методів роботи шкільної бібліотеки, спрямованих на підвищення рівня інформаційної культури учнів: бібліотечно-бібліографічні заняття, практичні заняття з використанням традиційних та електронних інформаційних ресурсів, включаючи Інтернет  і т. ін., використання ігрових та проектних технологій, інформаційних конкурсів тощо.

Школа, де бібліотека - не просто сховище книг, а ресурсний, інформаційний, культурний центр для учнів та педагогів - необхідна умова формування якісної сучасної освіти.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар