вівторок, 20 серпня 2024 р.

 

МОН України щодо особливостей створення, матеріально-технічного забезпечення та функціонування осередків для викладання навчального предмета «Захист України».

15.07.2024
Тема:

Міністерство освіти і науки України інформує щодо особливостей створення, матеріально-технічного забезпечення та функціонування осередків для викладання навчального предмета «Захист України».

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2023 р. № 1023 затверджено Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) у 2023 році (далі – Порядок та умови) та здійснено Розподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) у 2023 році.

На виконання абзацу п’ятого пункту 16 цих Порядку та умов наказом Міністерства освіти і науки України від 22.05.2024 № 731 «Про особливості використання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за
спеціальним фондом державного бюджету) для забезпечення викладання навчального предмета «Захист України», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05 червня 2024 року за № 834/42179 (далі – Наказ № 731) затверджено особливості використання коштів субвенції, механізм і критерії розподілу коштів між обласними бюджетами та бюджетами територіальних громад. Крім того, наказом №731 передбачено створення осередків
для викладання навчального предмета «Захист України» у закладах освіти, які забезпечують здобуття повної середньої освіти. З метою уніфікованого підходу рекомендуємо можливий алгоритм їх створення, який додається.
Водночас, Міністерством освіти і науки оновлено Типовий перелік засобів навчання та обладнання для забезпечення викладання предмета «Захист України» закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої
освіти, затверджено наказом МОН від 10.05.2024 № 659 «Про затвердження Типового переліку засобів навчання та обладнання для забезпечення викладання предмета «Захист України» закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти» зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27 травня 2024 року за № 771/42116. 

Також надсилаємо приклад можливого облаштування осередку викладання навчального предмета «Захист України» - «Рекомендації з облаштування Осередків» розроблені проєктним офісом «Оновлення програми предмету «Захист України», що реалізується за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну».

Додатки:


1. Алгоритм створення осередків для викладання навчального предмета «Захист України» в закладах освіти на 6 арк. в 1 прим.


2. «Рекомендації з облаштування Осередків» для викладання навчального
предмета «Захист України» на 34 арк. в 1 прим.

вівторок, 6 серпня 2024 р.

 

Про затвердження рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання

Наказ МОН № 1093 від 02.08.2024 року

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 1093 від 02 серпня 2024 року

Про затвердження рекомендацій
щодо оцінювання результатів
навчання

Відповідно до пункту 8 статті 17 Закону України «Про повну загальну середню освіту», Державного стандарту базової середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 898, з метою організації оцінювання результатів навчання учнів 5-9 класів закладів загальної середньої освіти, які здобувають освіту відповідно до нового Державного стандарту базової середньої освіти, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити рекомендації щодо оцінювання результатів навчання здобувачів освіти відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти, що додаються.

2. Органам управління у сфері освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій довести цей наказ до відома керівників закладів загальної середньої освіти.

3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства освіти і науки України від 01 квітня 2022 року № 289 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання навчальних досягнень учнів 5-6 класів, які здобувають освіту відповідно до нового Державного стандарту базової середньої освіти».

4. Департаменту забезпечення документообігу, контролю та інформаційних технологій (Єрко І.) зробити відповідну відмітку у справах архіву.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Сташківа А.

Міністр                                               Оксен Лісовий

Додатки:

1. Рекомендації з оцінювання.

2. Загальні критерії оцінювання.

3. Критерії оцінювання мовно-літературної галузі (українська мова, література, зарубіжна література, мови та літератури нацменшин).

4. Критерії оцінювання мовно-літературної галузі (іноземні мови).

5. Критерії оцінювання математичної галузі.

6. Критерії оцінювання громадянської та історичної галузі.

7. Критерії оцінювання природничої галузі.

8. Критерії оцінювання інформатичної галузі.

9. Критерії оцінювання соціальної та здоровʼязбережувальної галузі.

10. Критерії оцінювання технологічної галузі.

11. Критерії оцінювання мистецької галузі.

12. Критерії оцінювання галузі «Фізична культура».

13. Свідоцтво досягнень.