середа, 3 травня 2023 р.

 Семінар вчителів- словесників

Відповідно до плану роботи Рожнятівського ЦПРПП 26.04.2023 року відбувся семінар вчителів - словесників на тему "Формація патріота України на уроках української словесності". Семінар розпочали з бансу- прослави Бога.
В.о.директора центру Шищак Д.Д. наголосила ,що в основу системи патріотичного виховання на уроках потрібно покласти правдиве слово про свій народ, його споконвічне прагнення вибороти Українську державу. Творчі зусилля кожного вчителя повинні спрямовуватися на те, щоб підвищити виховний рівень сучасного уроку.
Керівник методичної комісії Максимів О.В. акцентувала увагу присутніх , що саме українська мова і література подають моделі поведінки та норми, орієнтують на загальнолюдські цінності через поведінку героїв, негативні та позитивні вчинки , через думки автора, а тому вчителям треба звернути особливу увагу на виховання підростаючого покоління не тільки в родині, під час виховних заходів, а й під час навчальної діяльності.
Щоб налаштувати себе на творчу й плідну роботу, вчителі (ланцюжком)прочитали виразно поезію Ліни Костенко.
Буває, часом сліпну від краси,
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,
Оці степи, це небо, ці ліси,
Усе так гарно, чисто, незрадливо,
Усе як є - дорога, явори,
Усе моє - все зветься Україна.
Така краса, висока і нетлінна,
Що хоч спинись і з Богом говори.
Після прочитання отримали багато зворушливих емоцій.
Для словесників було запропоновано побути в ролі учнів й проаналізувати вірш О.Олеся " " Живи, Україно, живи для краси".
Вчителі опрацювали поліфонічну систему в поезії, фонетичні художні засоби, зазирнули у світ ліричного героя, створили малюнок, зобразивши його відчуття, роздумували над проблемним питанням: яким має бути патріот України.
Варто відзначити добру вмілість словесників працювати над аналізом поетичного твору, володінням скарбівнею слова.
Вчителі працювали з анаграмами, словниковим диктантом, складали шаради.
Кожні із завдань, які виконували словесники, мали зміст національно- патріотичного виховання.
Щиро дякуюємо вчителям української мови і літератури за їхню титанічну працю, адже саме вони виконують сьогодні велику роль у формації патріота України через вивчення предметів.



Немає коментарів:

Дописати коментар