четвер, 23 березня 2023 р.

 Методична комісія вчителів географії

22.03.2023р. на базі ЦПРПП Рожнятівської селищної ради відбулася методична комісія вчителів географії на тему«Онлайн-ресурси як віртуальні помічники вчителя географія». В.о. директора ЦПРПП Шищак Д.Д. ознайомила присутніх з особливостями вибору програм та підручників для учнів 5 – 6 класів. Акцентувала увагу присутніх на тому, що сучасні діти - це нове мережеве покоління, яке здатне перевершити будь-якого дорослого. Вони живуть у цифровому світі без кордонів і обмежень. Їх називають «покоління Z». Вони найкраще сприймають саме візуальну інформацію, краще розуміють образи, ніж слова. Інструкції в картинках або у формі відеороликів – ось що потребують сучасні діти.Широке використання цифрових технологій на уроках спонукає учнів до самостійної праці, творчого мислення, пошуку.
Вчитель географіЇ Сваричівського ліцею Рибчак Л.М. поділилася власною палітрою досвіду щодо методики проведення уроків з використанням онлайн-ресурсів, а саме сервісу «LearningApps»MozaWeb на яких розміщені кращі дидактичні зразки вправ (вікторини, із ключем, незакінчені речення, кросворди, встановлення відповідностей тощо). Додатково педагоги мають можливість створювати власні різнотипні завдання.
Вчитель географії Верхньострутинської гімназії Михалків Л.І. презентувала учасникам семінару власний блог на якому є різноманітні матеріали, дидактичні onlin-сервіси, які дозволяють сформувати особистість, яка має міцні знання з теми і здатна адаптуватися в умовах сьогодення. Методист ОЕНЦ Абрам Н.Я. ознайомила присутніх з конкурсами, акціями які будуть проводитись, умовами та формами проведення. Оскільки позакласна робота сприяє формуванню вмінь і навичок діяльності в природі, екологічної культури та процвітання здорового життєвого середовища.
Під час спілкування вчителі мали змогу поставити питання, обмінятися думками та отримати практичні поради.



 


Вебінар заступників директорів ЗЗСО

Сучасні виклики освіти нині пов’язані і з питанням професійного розвитку педагога в сучасних умовах, атестації педагогічних працівників як інструменту оцінювання їх професійного рівня.  Тому 22.03.2023р. відбувся вебінар заступників директорів ЗЗСО Рожнятівської громади,  на якому розглянули ряд актуальних питань. В.о.директора ЦПРПП Дарія Шищак з учасниками вебінару обговорили :

·        питання програмного забезпечення замовлення та обліку підручників , посібників.

·        особливостях вибору підручників для учнів 5 – 6 класів;

·        визначили проблеми та виклики щодо атестації педагогічних працівників у 2022-2023 н.р.;

·         організаційно-методичний супровід їх професійного розвитку через створення територіальної мережі підтримки «ПЕДАГОГ»;

·         підведено підсумки участі здобувачів освіти громади  в ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад і конкурсів.

Учасники вебінару отримали відповіді на запитання, які сприятимуть підвищенню рівня організації освітнього процесу в закладах освіти.

 


понеділок, 20 березня 2023 р.

 Методична комісія вчителів історії та правознавства

16 березня на базі ЦПРПП Рожнятівської селищної ради відбулася методична комісія вчителів історії та правознавства на тему «Проблеми, виклики та перспективи підготовки сучасного вчителя історії для роботи у сучасному мультикультурному просторі». В.о. директора ЦПРПП Шищак Д.Д. ознайомила присутніх з особливостями вибору підручників для учнів 5 – 6 класів. Консультант центру  Медвідь І. П. наголосив, що професія учителя історії - це найскладніша професія, бо вчитель має часто переучуватися із зміною ситуації в країні. Вчитель стоїть перед дилемою говорити те, що знає чи те що написано в підручнику. Вихід з цієї проблеми – давати учням можливість обирати з потоку інформації  різні варіанти інтерпретації подій.                                                                                                                                    




Вчитель історії Рожнятівського ліцею Владика В.В. поділилася власною палітрою досвіду щодо методики проведення уроків історії як засобу підвищення мотивації здобувачів освіти до вивчення історії та правознавства.

Під час  спілкування викладачі  мали змогу поставити питання, обмінятися думками та отримати практичні поради.

понеділок, 13 березня 2023 р.

 


Семінар- практикум вчителів фізичного виховання

10 березня на базі ЦПРПП Рожнятівської селищної ради відбувся семінар-практикум вчителів фізичного виховання на тему: «Впровадження інноваційних підходів до організації фізичного виховання в школі та популяризації здорового способу життя в освітній процес». Консультант ЦПРПП Медвідь І П. підкреслив, що рухова активність і здоров’я – є важливою складовою могутності нашого народу. Рух позбавляє тривожності, страху, стресу і налаштовує на навчання, нові звершення задля перемоги України. Нашим дітям потрібні уроки фізичної культури, адже вони мотивують до рухової активності. Дуже хочу, аби ми розуміли, що здоров’я українських дітей залежить від кожного з нас! Це наш освітній фронт, наша місія!

Директор ДЮСШ Семотюк П.В. підвів підсумки результатів спартакіади серед учнів гімназій та ліцеїв громади та окреслив план роботи на наступний період.

Вчитель Сваричівського ліцею Рибчак М.С. поділився враженнями від участі  в Конкурсі «Вчитель року – 2023» номінація «Фізичне виховання». Педагог наголосив, що участь в Конкурсі збагатив його теоретичні і практичні навики у здійсненні навчально – виховної роботи.

Учасники отримали задоволення від живого спілкування, обміну досвідом та вказали на необхідність та актуальність організації подібних заходів у майбутньому.

четвер, 9 березня 2023 р.

Як готуватися до виконання завдань НМТ з англійської мови


Національний мультипредметний тест у 2023 році складатиметься з трьох частин. Останнім серед трьох блоків буде предметна частина за вибором учасника тестування. 

Учасники НМТ зможуть вибрати один предмет з переліку: історія України, біологія, хімія, фізика, англійська, німецька, французька або іспанська мова.

Предметний блок з англійської мови складатиметься з 32 завдань, з-поміж яких:

  • 5 завдань з вибором однієї правильної відповіді;
  • 11 завдань на встановлення відповідності;
  • 16 завдань на заповнення пропусків у тексті.

Зміст завдань блоку НМТ з англійської мови буде відповідати чинній програмі ЗНО з англійської мови та міститиме завдання на читання та розуміння тексту.

Блок не міститиме завдань з аудіювання та завдань для надання письмової розгорнутої відповіді.

За виконання завдань блоку національного мультипредметного тесту з англійської мови вступники зможуть отримати від 0 до 32 балів.

четвер, 2 березня 2023 р.

 

      За якими програмами укладаються тести НМТ

Завдання національного мультипредметного тесту (НМТ) укладаються за програмами зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літературиматематикиісторії України, іноземних мов (англійськоїіспанськоїнімецькоїфранцузької), біологіїфізики та хімії, що затверджені у 2018 та 2019 роках.

Завдання блоків НМТ з української мови,  історії України, іноземних мов, фізики та хімії укладаються за програмами, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки № 696 від 26 червня 2018 року.

Завдання блоку НМТ з біології укладаються за програмою, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки № 1426 від 20 грудня 2018 року.

Завдання блоку НМТ з математики укладаються за програмою, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки № 1513 від 04 грудня 2019 року.