вівторок, 16 травня 2023 р.

 



Круглий стіл шкільних бібліотекарів

 

         Відповідно до плану роботи ЦПРПП Рожнятівської селищної ради           

11 травня 2023р. відбулося круглий стіл шкільних бібліотекарів на тему : «Роль бібліотеки у формуванні інформаційної культури вчителя та учня».

В.о. директора Дарія Шищак акцентувала увагу присутніх на тому,що бібліотека як інформаційний центр є надійним осередком підготовки сучасного підростаючого покоління до життя в новому суспільстві. Оскільки, як свідчить практика, сучасні підлітки, маючи високий рівень комп’ютерної грамотності, виявляються безпорадними в ситуаціях, коли потрібно знаходити, переробляти чи оцінювати навчальну інформацію. Важливу роль у професійному розвитку педагогів громади є можливість доступу до  електронного журналу

« Професійний розвиток педагогічних працівників», де адміністраторами виступають шкільні бібліотекарі і завантаживши журнал з файлообмінника педагоги можуть користуватися ним у повному обсязі.

Керівник методичної комісії Ольга Боринець наголосила, що у зв’язку з нестримною інформатизацією суспільства, впровадженням в освітній процес інформаційних технологій бібліотека підпорядковує свою діяльність вимогам часу. З цією метою бібліотеки оснащується комп’ютерною технікою, оргтехнікою, підключаються до мережі Інтернет, розміщуюється сторінка бібліотеки на шкільному сайті.

Леся Шмигельська зауважила, що шкільна бібліотека є скарбницею інформації, вона сприяє гармонійному розвитку особистості, розвиває прагнення до пошуку інформації, свідомого осмислення інформаційних джерел, формування навичок систематизації та аналізу, особливої оцінки.

         Наталія Герич наголосила, що  освіта і бібліотека – ці два поняття невід’ємні одне від одного. Адже бібліотеки навчальних закладів зорієнтовані на задоволення потреб користувачів – вчителів, учнів і ріст професійної компетенції педагогічних кадрів – теж у великій мірі залежить від бібліотекарів, від їхнього вміння спрямувати педагогів на вибір потрібної інформації.

Учасники круглого стола обговорили і поділилися досвідом роботи з використання різних форм та методів роботи шкільної бібліотеки, спрямованих на підвищення рівня інформаційної культури учнів: бібліотечно-бібліографічні заняття, практичні заняття з використанням традиційних та електронних інформаційних ресурсів, включаючи Інтернет  і т. ін., використання ігрових та проектних технологій, інформаційних конкурсів тощо.

Школа, де бібліотека - не просто сховище книг, а ресурсний, інформаційний, культурний центр для учнів та педагогів - необхідна умова формування якісної сучасної освіти.

 

четвер, 11 травня 2023 р.



 Семінар- практикум соціальних педагогів

Відповідно до плану роботи ЦПРПП Рожнятівської селищної ради 10 травня відбувся семінар – практикум соціальних педагогів  на тему: «Булінг у школі: причини, наслідки, допомога». Консультант ЦПРПП Медвідь І.П. зауважив, що занадто багато дітей сьогодні відчувають себе абсолютно беззахисними. Вони живуть в нестабільний час і безперервні зміни  роблять дітей ще більш невпевненими. І вони захищаються від всіх і відразу. Захищаються так, як уміють. Останніми роками визнано поширення в освітній практиці такого явища, як шкільний булінг. Булінг – це цькування однієї дитини іншою або групою дітей, агресивне переслідування. Як показує практика, форми шкільного булінгу можуть бути різними: систематичні кепкування з будь-якого; «задирання»; фізичні і психічні приниження; різного виду знущання; бойкот та ігнорування;псування особистих речей та ін.

Соціальний педагог Рівнянського ліцею Данилів М.В. ознайомила присутніх з причинами  та видами булінгу, а також наголосила на ролі соціальних педагогів у профілактиці та запобіганні даного явища. Данилів М.В.  надала педагогам конкретні поради як уникнути булінгу, куди та до кого звертатися у разі виявлення булінгу  та яку відповідальність нестимуть учасники.

У практичній частині соціальні педагоги спільно виготовили леп-бук «Стоп булінг».

Семінар  пройшов змістовно, цікаво і пізнавально .

 

середа, 3 травня 2023 р.

 Методична комісія вчителів іноземної мови

27 квітня на базі ЦПРПП Рожнятівської селищної ради відбулася методична комісія вчителів іноземної мови на тему «Національно-патріотичне виховання учнів на уроках іноземної мови». Консультант ЦПРПП Медвідь І.П. підкреслив, що серед безлічі навчальних дисциплін іноземна мова посідає особливе місце в формуванні патріотизму школярів. Її своєрідність полягає в тому, що в ході вивчення учні здобувають не лише знання з основ науки, а вміння й навички користуватися чужою мовою як засобом спілкування, одержання нової корисної інформації.
Вчителька Нижньострутинського ліцею Гулівата Л.Б. акцентувала увагу педагогів, що викладання англійської мови в сучасній школі дає вчителю широкі можливості по вихованню громадянськості й патріотизму. Цьому сприяє комунікативна складова предмету, його спрямованість до вивчення побуту, звичаїв, традицій і, насамперед, мови іншого народу. Леся Борисівна продемонструвала відео виховного заходу на якому учні декламували вірші українських авторів англійською мовою, а також розповіли про героїчну боротьбу нашого народу з загарбниками.
Семінар пройшов у атмосфері справжнього свята іноземної мови, любові до своєї професії, предмету та дітей, взаємоповаги та доброзичливості.



 Семінар вчителів- словесників

Відповідно до плану роботи Рожнятівського ЦПРПП 26.04.2023 року відбувся семінар вчителів - словесників на тему "Формація патріота України на уроках української словесності". Семінар розпочали з бансу- прослави Бога.
В.о.директора центру Шищак Д.Д. наголосила ,що в основу системи патріотичного виховання на уроках потрібно покласти правдиве слово про свій народ, його споконвічне прагнення вибороти Українську державу. Творчі зусилля кожного вчителя повинні спрямовуватися на те, щоб підвищити виховний рівень сучасного уроку.
Керівник методичної комісії Максимів О.В. акцентувала увагу присутніх , що саме українська мова і література подають моделі поведінки та норми, орієнтують на загальнолюдські цінності через поведінку героїв, негативні та позитивні вчинки , через думки автора, а тому вчителям треба звернути особливу увагу на виховання підростаючого покоління не тільки в родині, під час виховних заходів, а й під час навчальної діяльності.
Щоб налаштувати себе на творчу й плідну роботу, вчителі (ланцюжком)прочитали виразно поезію Ліни Костенко.
Буває, часом сліпну від краси,
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,
Оці степи, це небо, ці ліси,
Усе так гарно, чисто, незрадливо,
Усе як є - дорога, явори,
Усе моє - все зветься Україна.
Така краса, висока і нетлінна,
Що хоч спинись і з Богом говори.
Після прочитання отримали багато зворушливих емоцій.
Для словесників було запропоновано побути в ролі учнів й проаналізувати вірш О.Олеся " " Живи, Україно, живи для краси".
Вчителі опрацювали поліфонічну систему в поезії, фонетичні художні засоби, зазирнули у світ ліричного героя, створили малюнок, зобразивши його відчуття, роздумували над проблемним питанням: яким має бути патріот України.
Варто відзначити добру вмілість словесників працювати над аналізом поетичного твору, володінням скарбівнею слова.
Вчителі працювали з анаграмами, словниковим диктантом, складали шаради.
Кожні із завдань, які виконували словесники, мали зміст національно- патріотичного виховання.
Щиро дякуюємо вчителям української мови і літератури за їхню титанічну працю, адже саме вони виконують сьогодні велику роль у формації патріота України через вивчення предметів.



Відповідальність батьків та учнів за здобуття освіти

Відповідальність батьків та учнів за здобуття освіти 

Кожна людина має права та обов’язки, і при реалізації своїх прав кожен зазнає обмежень з метою забезпечення належного визнання і поваги прав і свобод інших. Про це зазначається у статті 29 Загальної декларації прав людини та у статтях 21, 23 Конституції України.

Між інтересами (правами) дитини повинна існувати справедлива рівновага, і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків (цитати з рішень Європейського суду з прав людини в рішенні у справі від 07.12.2006 та рішенні від 27.02.1992).

Служба освітнього омбудсмена періодично отримує скарги від педагогів щодо невиконання батьками своїх обов’язків щодо здобуття їхніми дітьми освіти. Особливо проблемним є виконання батьками своїх обов’язків під час дистанційного навчання їхніх дітей. Хоча в кожному окремому випадку є свої причини, чому дитина не здобуває освіту або має суттєві перерви у навчанні. Тому Служба освітнього омбудсмена підготувала роз’яснення щодо відповідальності батьків за здобуття їхніми дітьми шкільної освіти.

Обов’язки батьків щодо здобуття дітьми освіти

Основними документами, які регулюють права та обов’язки батьків є Сімейний кодекс України, Закон України «Про освіту», Закон України «Про охорону дитинства», Закон України «Про повну загальну середню освіту».

Основні обов’язки батьків щодо здобуття дітьми освіти:

  • забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя (стаття 150 Сімейного кодексу України);
  • сприяти виконанню дитиною освітньої програми та досягненню дитиною передбачених нею результатів навчання (стаття 55 Закону України «Про освіту»);
  • дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, а також умов договору про надання освітніх послуг (за наявності) (стаття 55 Закону України «Про освіту»).

Освітній процес в умовах війни: тенденції та висновки 

Державна служба якості освіти України провела у грудні 2022 – січні 2023 років дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни. Дослідженням було охоплено 150 шкіл з усіх областей України. В онлайн-анкетуванні взяли участь директори шкіл, вчителі, учні та батьки.

За результатами дослідження було з’ясовано, як працюють заклади освіти в умовах воєнного стану та як війна вплинула на доступ дітей до освітнього процесу. Автори дослідження також визначили професійні та організаційні виклики, потреби, з якими зіткнулися заклади освіти і педагогічні працівники в умовах війни, зібрали інформацію про рівень технічного забезпечення учасників освітнього процесу у сільській та міській місцевості, дослідили, якими, на думку педагогів, є результати навчання учнів.